„Сусрет са Русијом 2020“ се наставља

„Сусрет са Русијом 2020“ се наставља

„Сусрет са Русијом 2020“ се наставља

2. јула, 08:00 – 17. јула, 17:00

У оквиру међународног филмског пројекта „Сусрет са Русијом 2020.“ http://www.svidaniesrossiey.ru/ на сајту Руског дома и његовој страници на Фејсбуку од 2. до 16. јула биће приказани документарни и играни филмови. Пројекције су организоване поводом обележавања Дана Русије и 75. годишњице Победе над фашизмом.

Распоред онлајн пројекција:

  • 2. јул, 19:00 документарни филм ,,Италија-Русија. Привлачење култура“, режија А. Голикова (24 мин., енглески титлови)

Русија и Италија – две су државе богате културе.  Чувени смо широм света по сјајном балету и опери,  страственом темпераменту народа који најбоље долази до изражаја на спортским утакмицама и у разговору са пријатељима уз чашу вина. Кажу да су Руси италијански песимисти, а Италијани руски оптимисти. На тлу Италије настала су чувена дела великих руских стваралаца: „Мртве душе“ Гогоља, опера „Пикова дама“ Чајковског, „Последњи дан Помпеје“ Брјулова. Породица Демидових била је покровитељ изградње фирентинске катедрале Санта Марија дел Фјоре. Италијански уметници имали су утицаја на формирање руске архитектуре: кула московског Кремља  рад је архитекте Антонија Гиларди, Дворски трг и тријумфалну капију у Санкт Петербургу подигао је  Карл Роси.

  • јул, 19:00 играни филм ,,Силазак с крста“ режија Е. Барханов (77 мин., енглески титлови)
  • јул, 19:00 Филмови из ауторског документарног циклуса В. Тимошченко ,,Чиста победа“ – 1. Битка за Севастопољ 2. Битка за Москву 3. Битка за Берлин (енглески титлови)
  • 16. јул, 19:00 документарни филм ,,Земља медведа“ режија Д. Хренова (52 мин., енглески титлови)