Утисци са онлајн љетње школе руског језика у Москви

Утисци са онлајн љетње школе руског језика у Москви

Утисци са онлајн љетње школе руског језика у Москви

Као и сваке године наши најбољи ученици руског језика су требали да проведу мјесец дана у Москви усавршавајући руски језик међутим због ситуације која је задесила читав свијет одлазак у Москву нажалост није био могућ. Ове године су се предавања одржала онлине а утиске са онлине љетње школе нам преноси Митар, један од наших најбољих ученика. 

Љетња школа руског језика на Државном институту руског језика А. С. Пушкина je 2020. године одржана на даљину посредством платформе ZOOM због околности изазваних пандемијом корона вируса COVID – 19. Учесници из различитих земаља су са професорима Института радили понедјељком, уторком, четвртком и петком од 10 до 15 и 50 часова по Московском времену. Настава се одвијала у оквиру премета Практични курс руског језика, Савремени руски језик, Увод у савремену Русију и Руска литература.

Иако се боравак у Москви не може ничим замијенити, наши дивни професори са Института Пушкина су се трудили свим силама да нам представе савремену Русију и пренсу што више знања о руском језику и руској кулутру. На лекцијама смо се лијепо дружили, дивно забављали и пуно научили. Водили смо занимљиве разговоре о руском језику, култури, књижевности и савремености.

Људи чине друштво и често познавање чињеница и околности из историје, културе, науке, умјетности, архитектуре, економије, политике или друштва није довољно. Неопходно је разумјети људе и њихов поглед на свијет. Разговор са људима из различитих земаља је велико, лијепо и незамјенљиво искуство. И управо у овоме смо сви највише уживали. Стекли смо нове пријатеље и научили много о језику и култури Русије. Јер, ко стекне пријатеља, нашао је благо.

Надамо се да ће човјечанство заједничким силама и у најскорије вријеме побиједити пандемију и да ћемо ускоро бити у прилици посјетити велика и лијепа мјеста и прошетати се Москвом, Санкт Петербургом, Русијом и цијелим свијетом.

Тренутно је упис у току на курс руског језика у Бањалуци и Београду а више информација о упису вас чека на сљедећим линковима: